top of page
Parisisk fortov

Circular pipes

1. september 2022 - 1. oktober 2024

Hvis vi skal reducere klimaftrykket i vandsektoren er det afgørende, at vandforsyninger kan etablere afløbsledninger baseret på rør med genanvendt plast. Dette er i dag ikke muligt at gøre på et veldokumenteret og sikkert grundlag. Circular pipes-projektet er derfor sat i verden for at dokumentere, standardisere og certificere plastgenanvendelse i afløbsrør - både for danske som nordiske forsyninger. Sammenlignet med gængse rør, kan plastgenanvendelse i rør spare op til 80 % CO2. Projektet er derfor et godt bidrag til at gøre det muligt at styrke den grønne omstilling i vandsektoren. 

Design uden navn (28)_edited.jpg
vudp-logo_3.png

Dokumentation af afløbsrør med genanvendt plast og nordisk certificeringssigte.

Projektpartnere:

Teknologisk Institut

Lemvig Vand A/S
​Klar Forsyning A/S
​Novafos A/S
​Skanderborg Spildevand A/S
​Plastix
​Aage Vestergaard Larsen AS
​Klimatorium
​Emtelle
​Uponor
​Wavin

Der tages afsæt i resultater og erfaringer fra det foregående VUDP 2020-projekt ”Plastrør til fremtidens forsyningsledninger”. Her blev det konstateret, at afløbsrør har det bedste, kortsigtede potentiale for genanvendelse. Dette blev fulgt op med udvikling og test af pilotrør med genanvendt plast, som blev nedlagt og demonstreret i praksis i et boligområde i Lemvig.

 

VUDP-projektet Circular Pipes skal nu etablere en systematisk dokumentation af rør med genanvendt plast, baseret på forskellige standarder, samt med sigte mod inddragelse i den nordiske certificeringsordning Nordic PolyMark - en ordning, der er normgivende for de danske og nordiske forsyninger.

VUPD-projektet Circular Pipes skrider succesfuldt frem, og produktion af nyskabende brønde er fuld i gang. Brøndene, der er inspektions- og rensebrønde, bliver fremstillet i fire forskellige versioner med 30, 60, 85 og 100 % genanvendt materiale. Brøndene testes nu for at se, hvordan kvaliteten påvirkes af forskellige mængder genanvendt plast, og målet er selvfølgelig at få en brønd med så meget genanvendt materiale som muligt. Efter den indledende testfase, skal produkterne gennemgå flere test for at se om de opfylder EU-standarderne for kvalitet.

De fire produkter der vil blive udviklet og produceret i Circular Pipes-projektet er:

1️⃣ Brønde, Ø315: Støbes med genanvendt PP plast fra Plastix og Aage Vestergaard Larsen.
2️⃣ PVC-rør, Ø200: Wavin bruger 80% genanvendt PVC fra post-consumer rør, indsamlet af Wuppi.
3️⃣ PE dobbeltvægs rør, Ø315: Uponor Finland anvender 100% genanvendt plast fra Aage Vestergaard Larsen.
4️⃣ PP spildevandsrør, Ø200: Pipelife bruger op til 45% genanvendt PP fra fiskenet og pakkeindustrien.
 

IMG_1339
circular-pipes_992
IMG_1344
IMG_1342
IMG_1345
Design uden navn (33).png
Design uden navn (32).png
bottom of page