top of page
Gjellerodde_190721_6000_4000-scaled.jpg

Genanvendt PVC i spildevandsrør

1. august 2022 - 1. august 2023

Spildevandsrør med op til 70% genanvendt PVC er i februar 2023 blevet nedlagt i en ny sommerhusudstykning ved Gjellerodde i Lemvig. De klimabesparende rør er resultat af et samarbejde mellem mellem Wavin, Lemvig Vand, Klimatorium og WUPPI. Det er allerførste gang, at PVC-rør med blyfrit genanvendt materiale bliver lagt i jorden i Danmark og projektet viser, at de høje nordiske kvalitets- og miljøkrav til plastrør ikke er nogen hindring for at bruge genanvendt PVC i nye rør. Rør med 100 % genanvendt PVC har en 90 % reduktion i CO2-aftryk.

DSC01253_edited2.jpg

Vi skal væk fra spildevandsrør produceret af 100% jomfruelig PVC

Nye spildevandsrør laves normalt af 100% ny PVC-plast, men det er lykkedes at producere afløbsrør med 70% genanvendt PVC uden at gå på kompromis med de nordiske kvalitetskrav. Den høje andel genanvendt plast giver en markant CO2-besparelse på 50% i forhold til gængse rør.

Rørene, der er produceret til Lemvig, stammer dels fra rørstumper, der er blevet tilovers ved installation, dels af rør, der på en eller anden måde er blevet beskadiget. Affaldet er indsamlet af WUPPI A/S, som er den danske indsamlingsordning for hård PVC.

Ved at bruge mindre PVC i produktionen af rør skabes mindre ressourceforbrug og klimabelastning til følge. Denne besparelse vækker glæde hos direktør i Lemvig Vand, Lars Holmegaard Nørgård:

– Det er afgørende, at vi bidrager til at plastaffald får nyt liv, så vi kan mindske trækket på klodens ressourcer. Vi er som forsyning utroligt stolte over at lægge jord til de cirkulære PVC-rør og tror på, at de kan skabe en ny standard for fremtidens rør.

Skarpe krav til plastrørsystemer i Norden

I Norden har vi særligt høje kvalitetskrav til plastrørsystemer. Kravene, som er samlet i Nordic Poly Mark, sikrer konsekvent høj kvalitet, problemfri installation, mindst 100 års levetid og trejdepartskontrol. For at leve op til kravene, har plastrørsproducenter hidtil været nødsaget til at kun anvende ny plastik.

Det fælles projekt demonstrerer imidlertid, at det er muligt at fremstille PVC-rør med genanvendt materiale, der opfylder kvalitetskravene i Nordic Poly Mark: Testresultater dokumenterer, at det genanvendte rør har lige så høj kvalitet som rør af 100% nyproduceret PVC.

Rørene er produceret af Nordisk Wavin i Hammel, der er en af WUPPIs stiftende aktionærer. Wavin har også sørget for at teste rørene i henhold til de særlige nordiske kvalitetskrav.

PVC-genanvendt plast_Lemvig Vand_3
Byggepladsen
Lars_Holmegaard_Lemvig-Vand
Knud-Jensen_Wuppi
Thomas-Host-Madsen_Wavin
Faktaark for genanvendt plastrør-images-2
Design uden navn (33).png
Design uden navn (32).png
bottom of page