Samarbejde med New Zealand og Holland
På vej med fælles EU-Horizons ansøgning
Kort før og under Det Nationale Klimatopmøde 2023 havde Klimatorium besøg af en delegation fra både New Zealand og Holland. Besøget fra delegationerne markerede et betydningsfuldt skridt mod at styrke det internationale samarbejde. Hovedformålet med besøget var at afslutte EU IURC programmet som Klimatorium har været med i sammen med partnerne i New Zealand og påbegynde arbejdet på at udvikle en fælles EU HORIZON-ansøgning - hvor også partnere fra Holland er med.
Horizon Europe er det største forsknings- og innovationsprogram i EU's historie og strækker sig over perioden 2021-2027. Programmet er designet til at styrke Europas videnskabelige og teknologiske kapacitet, fremme samarbejde på tværs af grænser og adressere nogle af de mest presserende udfordringer, verden står over for. New Zealand kan som noget helt nyt indgå på lige fod med andre europæiske lande grundet deres nylige indtræden i Free Trade Agreement med Europa.
Besøgende fra New Zealand:
-
Iain Sheves, Wakatū Incorporations
-
Miriana Stephens, Wakatū Incorporations
-
Joanie Wilson, Whakarewa Trust
-
Rohan O’Neill-Stevens, Deputy Mayor, Nelson City Council
-
Mereama Chase, Whakarewa Trust
-
Paul Dalziel, IURC, NZ
Besøgende fra Holland:
​
-
Geert Roelf & Alma Luring, residents of the municipality of Tynaarlo
-
Ronald Terpstra, resident of the municipality of Tynaarlo
-
Sterre Koops, researcher Climate Adaptation & Mitigation of the Hanze University of Applied Sciences in Groningen
-
Jasper Tomesen, manager of UNESCO Global Geopark De Hondsrug
Som en del af besøget, deltog partnerne fra Holland og New Zealand også i Det Nationale Klimatopmøde og nogle af partnere dem deltog bl.a. som oplægsholdere.
Især de newzealandske partnere var på et længere besøg i Danmark. De brugte bl.a. turen også til at blive klogere på forskellige danske løsninger og projekter. De ønskede at øge deres viden om danske klimaløsninger, herunder emner som modellering af havstigninger, alternativer til lossepladser, regenerative/økologiske gårde, klimaudannelse, klimavenlige veje samt grønne energiløsninger som vind- og solenergi samt P2X-teknologi. Derudover var de newzealandske partnere interesseret i at undersøge, hvordan vi kan involvere unge på tværs af landene gennem potentielle praktikophold og finansieringsmuligheder.
Samlet set var delegationsbesøget en dybt berigende oplevelse, der har styrket vores samarbejde og skabt en følelse af fælles mål for at styrke samarbejdet over landegrænserne og arbejde mod at imødegå klimaforandringerne og forme mere robuste og bæredygtige samfund.
Efter New Zealands og Hollands besøg i Danmark er det lykkedes at få aftale med Claus Hélix-Nielsen om at være lead på projektet. Claus er professor på DTU Sustain og førende på forskningsområdet indenfor vandteknologi. Projektet sigter på at ansøge om HORIZON midler fra EU (pulje: Biodiversitet, Naturbaserede Løsninger og New European Bauhaus). Projektet bygger på den fælles erkendelse af, at alle tre lande står over for øgede udfordringer relateret til vand, hvor nedbøren bliver mere uforudsigelig og resulterer i både oversvømmelser og tørke. Vi har alle brug for at finde nye veje til at beskytte vores anlægsaktiver indenfor forsyningsområdet – og at involvere borgere i løsningerne.
​
Erfaringer og traditioner for at håndtere vand er meget forskellige, når man sammenligner Danmark, Holland og New Zealand – netop derfor kan vi lære af hinanden og udvikle innovative modeller, som kan bruges af mange andre lande.
Ansøgningsprocessen løber henover 2024.
Hør mere om internationalt samarbejde​
​
Sarah Lund
Director of international collaborations and strategic sustainability initiatives